BOON
met Antje De Boeck en Ronny Verbiest

Zaterdag 13 april 2019 om 20.00 uur.

Antje De Boeck brengt, samen met de fantastische accordeonist Rony Verbiest, een stuk over ‘Boon’. ‘Maar hoe begint ge daar in godsnaam aan?’, vraagt ze zich luidop af aan het begin van de voorstelling. ‘Om te beginnen heb ik me mooi gemaakt voor jou’. Voor jou: voor Louis Paul Boon!

Antje houdt de toeschouwer een spiegel voor van de wereld zoals hij is, zoals ook Louis Paul Boon in ruwe, soms platte bewoordingen het leven beschreef. Geen fraai beeld dus. ‘En jullie zitten daar maar te zwijgen’, zegt Antje De Boeck enkele keren. Want ze spreekt haar publiek rechtstreeks aan. Inderdaad, wij zwijgen, wij laten maar begaan.

Antje De Boeck heeft brieven geschreven aan Louis Paul Boon, waarin ze hem vertelt hoe de wereld is geëvolueerd. We hebben facebook vrienden, we hebben de computer, maar stelt ons sociaal leven wel zoveel voor? Ze spreekt de toeschouwers aan in de stijl waarin Boon dat zou hebben gedaan. Soms plat, maar altijd confronterend.

Dan weer is De Boeck de actrice die in het vel kruipt van één van de personages van Boon. Ze heeft er immers heel wat vertolkt in theater, film of fictiereeks: Ondine uit ‘De Kapellensbaan’, Rosa uit ‘Vergeten Straat’, Nette uit ‘Daens’.

Een stukje musette, het levensverhaal van een meisje van plezier dat verliefd wordt op een heer van aanzien, maar door hem even vlug weer wordt gedumpt en terugkeert naar het leven aan de rand van de maatschappij. Antje De Boeck zingt niet echt, maar declameert. Haar diepe stem is muzikaal genoeg op zichzelf, ook en vooral in de Franse taal, ze draagt de weemoed uit van de achterbuurten van Parijs.

‘Boon’ is een aaneenrijging van personages en indrukken, geen toneelstuk met begin, midden en einde. Maar wel een eigen en persoonlijke interpretatie van de actrice die zoveel van zijn vrouwelijke personages vertolkte, daarbij begeleid door een van België’s beste accordeonisten. Boon hield van accordeon en van musette.

Toen Antje De Boeck een piepjonge actrice was, straalde ze rijpheid uit. Nu ze een rijpe vrouw is, straalt ze jeugdigheid uit. Boontje zou nog niet weinig vereerd zou zijn als hij wist dat zo’n schoon meiske zo'n persoonlijke ode brengt aan hem en zijn werk.

(foto IF)

Kaarten bestellen:

bel of sms naar 0471 83 22 13 of via ons formulier

• Kassa: € 15,00
• Voorverkoop, 60+, groepen vanaf 15 personen en leden Open Doek: € 13,00
• Studenten (-26): €10,00 (vergeet je studentenpas niet !)
• Kansenpas: €2,50 (vergeet je cultuurcheque niet mee te brengen !)

Vooraf storten kan je doen op rek. nr. BE77 1450 5252 3842 van VZW De Vlasbloem, Gyselstraat 9, Nieuwkerken (vermeld zeker de datum van de voorstelling en aantal personen!) Je (genummerde) kaarten zullen dan klaarliggen aan de kassa.